Moeiteloze moeite

29-08-2018

Wanneer je op de ademhaling beweegt kan je niet meer alleen op kracht werken. Door de ademhaling te volgen wordt alles wat je doet bewuster, zachter, rustiger, meer in slowmotion dan dat je misschien gewend bent in het dagelijkse leven. En dit heeft veel voordelen !

In het engels gebruikt men 'with ease', moving with ease, sitting with ease, ease in the pose. Voor mij allemaal hele duidelijke uitdrukkingen van wat er gevraagd wordt. Maar.... hoe vertaal ik dit nu naar het Nederlands? Want geef toe, Nederlands heeft nu eenmaal een andere manier van klankgebruik, vaak klinkt bij ons alles wat harder. Én wanneer ik deze zinnen zo direct en exact mogelijk zou willen vertalen naar het Nederlands, heb ik veel meer uitleg nodig. Dit is juist wat ik niet wil. Want, des te minder gepraat, des te meer rust.

Dus ben ik gaan broeden op E A S E . Tijdens het doorlopen van mijn houdingen ben ik gaan voelen wat ik nodig hebt tijdens, bijvoorbeeld een Neerwaartse Hond (Downwardfacing Dog), of een Plank en wat ik kan gebruiken in een Kindhouding of in een Vooroverbuiging (zittend of staand). Tijdens alle houdingen heb ik behoefte aan een bepaalde mate van kracht en tegelijkertijd aan ontspanning. Ik heb behoefte aan twee uitersten, die in 1 houding samen komen en in balans zijn. Vanuit de oude Yoga geschriften heb je dan balans in Sthira en Sukha. Maar hoe kan ik dit nu makkelijk uitleggen zodat men in 1 keer zou kunnen begrijpen wat ik bedoel?  

De kracht die ik gebruik is feitelijk mijn energie, de ontspanning die ik voel is vanuit mijn ademhaling. Ademen doe je altijd. Er is geen bewuste hersenactiviteit of lichamelijke impuls nodig om de ademhaling in gang te zetten. Dus ademt je moeiteloos. Wanneer ik ergens naar toe wil, zal ik moeten bewegen, daar moeite voor moeten doen. Om in beweging te komen geven mijn hersenen een seintje naar de zenuwen en spieren om het lopen in gang te zetten. Dus er is bewuste moeite gedaan nog vóór ik heb bewogen. Om de onbewuste en bewuste actie samen te laten vloeien, kwam ik uit op moeiteloze moeite. 

Moeiteloze moeite is dus bewust zijn van de ademhaling én gebruikmakend van de energie in je lichaam.